RAUGAS LEVAIN | Malsena RAUGAS LEVAIN | Malsena
LT
EN

Receptai

RAUGAS LEVAIN
1 diena

50 g viso grūdo ruginių miltų;
50 g kvietinių miltų (812D);
75 g vandens (25-27°C temperatūros).

Į dubenį supilti miltus, vandenį ir viską sumaišyti medinių šaukštu iki standžios, vientisos masės. Gautą masę supilti į indelį, apdengti maistine plėvele ir laikyti 24 val. 25-27°C temperatūroje. Šią dieną masės kilimas lėtas.

2 diena

30 g 25-27°C temperatūros vandens;
50 g kvietinių miltų 812D;
5 g kvietinių miltų 550D.

Į pirmos dienos raugą įpilti vandenį ir gerai išmaišyti. Maišinys bus balkšvas su burbuliukais. Įpilti kvietinius miltus 812D ir 550D.
Plakant maišyti nuo kraštų iki vidurio iki vientisos masės, tuomet, nugramdyti masę nuo kraštų pakreipus indą į save, kad indo kraštai liktų švarus, be prilipusių miltų. Indelį apdengti plėvele ir palikti 24 val. 25-27°C temperatūroje.

3 diena

30 g vandens (25-27°C temperatūros);
50 g kvietinių miltų (812D);
5 g viso grūdo kvietinių miltų.

Šią dieną raugo tūris turi būti padidėjęs 1,5- 2 kartus. Paragavus raugo, turi jaustis saldumas ir tąsumas, neturi būti rūgštus.
Į masę supilti vandenį raugą ir švelniai maišyti nuo kraštu iki apačios, kol raugas bus balkšvas su burbuliukais. Tuomet, įpilti miltus ir maišyti iki vientisos masės. Palenkti indą į save ir tvarkingai nuvalyti kraštus. Uždengti plona maistine plėvele ir palikti 24 val. 25-27°C temperatūroje.

4-9 dienos

4,5,6,7 ir 8 dienomis maitinti raugą:
Mentele perpjovus raugo masę turi matytis daug didelių ir mažų akučių, skonis švelnus. 9 dieną kartojame 3 dienos žingsnius, tik naudoti šiltesnį vandenį (35-40°C) ir laikyti šiltesnėje vietoje ( apie 30-35°C) Kiekvieną dieną žiūrėti ir ragauti.
Jeigu raugas neaktyvus, pradėkite iš naujo.

10 diena

50 g 25-27°C temperatūros vandens;
100 g kvietinių miltų (550C);

Atskirti 50 g raugo, o likusį išmesti, po to, ipilti 50 g šilto vandens ir 100 g kvietinių miltų 550C, viską išmaišyti.

Kad bakterijos liktų gyvos, reikia prieš dedant tešlą į indą, dugną pabarstyti miltais.

Sumaišyti esamą raugą, atskirti 50 g ir išmesti, jeigu neatskirsite dalies raugo, gali prisigaminti per daug alkoholio, kuris nužudytų bakterijas.

Paruošimas

Padalinti raugą. Užpilti vandenį ir plakant maišyti iki vientisos masės, tik tada supilti miltus ir maišyti 1-2 min. Supilkite raugą į švarų indą ir pažymėkite lygi, kad galėtumėte sekti raugo kilimą. Apdengti plėvele ir laikyti 8-12 val., kol raugas nepakils dvigubai. Raugo skonis turi būti saldus, kvapas, jokiu būdu, ne rūgštus. Paruoštą raugą šaldytuve galima laikyti ne ilgiau, kaip savaitę, arba kepti iš karto.
Jeigu šaldytuve laikysite ilgiau kaip savaitę, tuomet pakartokite 10 dienos žingsnius.

Daugiau apie raugą skaitykite čia

Susiję produktai:

Komentarai
Egle2017-10-19 21:15 rašė:

Recepte rašote >> 4,5,6,7 ir 8 dienomis maitinti raugą: Mentele perpjovus raugo masę turi matytis daug didelių ir mažų akučių, skonis švelnus. << Gal galėtumėte patikslinti, kokiomis miltų ir vandens proporcijomis tomis dienomis raugą reikia primaitinti? Nes vėliau rašote tik apie 9 dieną.

    Malsena2017-10-27 09:29 rašė:

    Sveiki, 4-9 (imtinai) dienomis maitinti raugą 3 dienos miltų ir vandens proporcijomis. Vėliau visuomet maitinti kaip nurodyta 10 dienos apraše.

Egle2017-11-01 10:32 rašė:

Ačiū!

Inga2019-02-23 17:10 rašė:

Laba diena, noriu paklausti kokie miltai yra 812D, tokio žymėjimo ant jūsų gaminamų miltų nerandu. Noriu pasigaminti raugo pagal jūsų receptą. Ačiū

    Malsena2019-02-25 08:26 rašė:

    Sveiki, galite rinktis pvz. prekybos centruose esančius „Šiaulių“ miltus, jie yra 812D tipo.
    Džiaugiamės, kad kepate pagal mūsų receptus! :)