Naminė ruginė duona su raugu duonkepei | Malsena Naminė ruginė duona su raugu duonkepei | Malsena
LT
EN

Receptai

Naminė ruginė duona su raugu duonkepei
Maišiniui reikės:

200 g šilto vandens;
200 g paruošto ruginio raugo;
200 g visų grūdų ruginių miltų.

 

Duonos tešlai reikės:

120 g kvietinių miltų;
100 g vandens;
100 g visų grūdų ruginių miltų;
35 g cukraus;
35 g medaus;
10 g kmynų;
15 g druskos.

Paruošimas

Į duonkepės kibiriuką įpilti vandenį, įdėti į ruginį raugą ir suberti visų grūdų ruginius miltus.

Įjungti programą „tešlos maišymas“ (skirtingų gamintojų duonkepėse programa žymima kitu numeriuku). Geriausia, tai padaryti vakare. Išmaišytą tešlą palikti rūgti duonkepėje iki ryto (apie 12 val.).

Jeigu Jūsų duonkepė neturi programos vien tik tešlos maišymui be kepimo, tuomet sumaišykite maišinio produktus iki vientisos masės šaukštu. Kibiriuką išimkite iš duonkepės ir iki ryto palikite rūgti šiltoje vietoje.

Patarimas:
Ryte iš paraugintos tešlos paimti 70 g masės, tai bus raugas kitam kartui. Nepamirškite maišinio masę pamaitinti 70 g viso grūdo ruginių miltų ir 70 g šilto vandens. Ryte pamaitinus, vakare galėsite su juo užrauginti duonos maišinio tešlą.

Į duonkepės kibiriuką su parauginta tešla (530 g) supilkite vandenį, cukrų, medų, kmynus, druską, miltus.

Duonkepės nustatymai:

  • duonos svoris 1000 g;
  • plutelės apskrudinimas
  • kepimo programą pasirinkti pagal duonkepės modelį. Programa gali vadintis „Borodino duona“, „Duonos su raugu kepimas“ ir pan. Šiuo atveju tinka programos, kur bendras duonos kepimo laikas daugiau kaip 3.2 valandos. Programą reikia parinkti tokią, kad prieš kepimą būtų ne mažiau kaip 50 min poilsis ir kepimas nuo 55 min iki 1val 20 min (ilgesnis kepimo laikas – apskrudusi plutelė).

Pastaba:
Po pirmo tešlos maišymo, su šlapia ranką arba šaukštu palyginkite duonos paviršių ir nugraibykite sausus miltus nuo sienelių. Jeigu to nepadarysite, kepaliuko paviršius bus nelygus. Toliau duonkepė viską padarys pati.

Susiję produktai:

Komentarai
Edita2018-02-04 17:09 rašė:

Sveiki! Aciu uz nuostabiu recepta! Pirma karta duona iskepti puikiai, bet antra ir trecia karta neiskilo…. Manau, kad Tai del raugo, nes raugas nebuvo taip suburbuliaves kaip rasote. Sí karta bandysiu daryti rauga pagal jusu recepta.

Malsena2018-02-21 11:16 rašė:

Sveiki, Edita. Leiskite žinoti, jei raugas vėl neiškils, bandysime padėti. :)

Ernesta2018-08-02 09:42 rašė:

Sveiki, dar nera nei karta teke kepti duonos pagal Malsenos receptus. Viena karta bandziau daryti rugini rauga ir kepti duona pagal kita atrasta recepta internete (tik is ruginiu miltu), taciau duona neiskilo ir net po ilgo kepimo vistiek viduje atrode kaip neiskepusi. Paskaiciusi kaip pasigaminti rauga Jusu puslapyje supratau kur dariau savo klaidas su pirmu raugu ir tas tikriausiai turejo itakos mano duonai.
Mano klausimas Jums butu toks, kiek pastebejau, kad net rugines duonos recepte reikalaujama deti kvietiniu miltu, ar yra receptas ar kazkaip galima ji pakeisti, kad duona butu 100% rugine (be kitu miltu priemaisu). Taip pat neturiu duonkepes, bet anksciau keptos kitos duonos (be raugo) labai puikiai iskepa orkaiteje (orkaite dujine). Ar galima duonkepei pritaikytus duonos receptus paprasciausiai panaudoti kepant duona paprastoje dujineje orkaiteje.
Aciu Jums labai uz atsakyma !

Malsena2018-08-03 14:39 rašė:

Dėkojame už klausimus.
Ar galima duoną kepti tik iš ruginių miltų? Galima, tačiau kvietiniai miltai suteikia duonai purumo ir apimties. Kepant vien tik iš ruginių miltų, duonos gausis ženkliai mažiau. Keičiant kvietinius miltus ruginiais, tiesiog jais pakeiskite visą recepte esantį kvietinių miltų kiekį.
Ar galima mūsų receptus kepti orkaitėje?
Visus duonų receptus, esančius mūsų puslapyje, galima kepti orkaitėje (pvz. juoda ruginė duona).
Labai rekomenduojame peržiūrėti ir kitus mūsų duonos receptus. Linkime sėkmės!