VELYKINIS PYRAGAS | Malsena VELYKINIS PYRAGAS | Malsena
LT
EN

Receptai

VELYKINIS PYRAGAS

Prieš 2010 metų Velykas aplankėme Lukšienę Teresę, iš Žemaitijos kilusią, bet darbštaus vyro į Nauradų kaimą Panevėžio rajone parsivežtą, šeimininkę. Kelionės tikslas – išmokti kepti tradicinį baltą pyragą. Šiek tiek mūsų technologės Jadvygos patobulinimų ir turime nuostabų, tikrai vertą šventinio stalo, Velykinį Pyragą. Tik viena bėda, jei iki švenčių liko dar kelios dienos – neįmanoma atsilaikyti pyrago neparagavus…

Sudėtis

1 kg aukščiausios rūšies kvietinių miltų;
400 ml pieno;
50 g presuotų mielių;
220 g sviesto;

3 kiaušiniai;
1 kiaušinis plakiniui (pyragui aptepti);
220 g cukraus;
10 g druskos;
20 g vanilinio cukraus.

Paruošimas

Mieles ir 50 g cukraus ištirpinti 200 ml ne lieso pieno, palikti kelioms minutėms, kol mielės iškils. Po to, supilti likusį pieną ir 500 g miltų, gerai išmaišyti ir palikti šiltoje vietoje apie 40 min., kol masė pakils dvigubai.

Sumaišyti likusį kiekį cukraus su kiaušiniais, išlydyti sviestą ir viską supilti į pakilusią tešlą. Įberti

likusius 500 g miltų, druską ir viską labai gerai išmaišyti maišytuvu. 5 min. maišyti 1 greičiu ir 10 min. – 2 greičiu, kol tešla nebelips prie dubens sienelių. Priklausomai nuo kiaušinių dydžio, tešla gali būti skystoka, tuomet galima papildomai įberti miltų.

Iš paruoštos tešlos suformuoti norimo dydžio kepaliukus arba vieną didelį pyragą, kildyti šiltoje vietoje, kol padidės dvigubai (patikrinti galima atsargiai paspaudus pirštu tešlos paviršių, jei duobutė greitai išsilygina, tai pyragas dar kyla, jeigu duobutė liko ilgam, vadinasi tešla reikiamai pakilo. Aptepti suformuoto pyrago paviršių kiaušinio plakiniu ir kepti 200°C, kol apskrus, tada pamažinti temperatūrą iki 180°C. Kepti 1-1,5 val. priklausomai nuo kepaliukų dydžio, jeigu maži – apie valandą, jeigu vienas didelis – ne mažiau kaip 1,5 val.

Iškeptą pyragą galima aptepti pasirinkto skonio glajumi. Skanaus!

Susiję produktai:

Komentarai