NAMINĖ PLIKYTA DUONA | Malsena NAMINĖ PLIKYTA DUONA | Malsena
LT
EN

Receptai

NAMINĖ PLIKYTA DUONA
1 dienos Plikinio paruošimui reikės:

1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių visų grūdų ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.

2 dienos tešlos paruošimui reikės:

Pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės visų grūdų ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų („Malsena“ 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.

Paruošimas

1 diena. Plikinio paruošimas

Į maišymo indą supilti visų grūdų ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.).  Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.

2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas

Į paruoštą plikinį suberti visų grūdų ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu, kuomet tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.

Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti. 

Susiję produktai:

Komentarai

Palikti atsakymą (Sigutė) | Atšaukti atsakymą

Mantas2019-06-09 07:36 rašė:

sveiki,
sakykite ar tikrai 2.5 stiklines vandens pilti i plikini ar 0.5?

    Malsena2019-06-10 15:08 rašė:

    Taip, tikrai reikia 2,5 stiklinių vandens. Verdančiu vandeniu užpilkite 2 stiklines visų grūdo dalių ruginių miltu (200g). Iš pradžių atrodys, kad masė (plikinys) skystokas, bet vėliau miltuose esančios sėlenos išbrinks, ir masė sutvirtės.

Mantas Kvedaras2020-03-07 01:56 rašė:

Sveiki,
As norejau zinokti kuom skiriasi „plikyta duona“ nuo paprastos juodos duonos ir niekur sios informacijos nerandu.
Dekui

    Malsena2020-03-12 09:54 rašė:

    Sveiki. Kepant plikytą duoną dalį miltų reikia užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti 3 val. šiltai (apie 70 °C). Per tą laiką plikinys pasidaro saldus – būtent dėl saldumo šis veiksmas ir yra atliekamas. Paskui plikinį reikia sumaišyti su raugu, vandens pilti nebereikia.

    Kepant paprastą juodą duoną receptūra gali būti ta pati, tik miltų plikyti nereikia: tiesiog sumaišyti raugą su vandeniu (iki 25 °C) ir miltais.

Sigutė2020-04-24 21:44 rašė:

Sveiki,
Kepu duona pagal ši recepta. Bet gaunasi perdaug šlapia. Limpa prie peilio. Kokia priežastis?

    Malsena2020-04-29 16:41 rašė:

    Sveiki. Tešloje per daug drėgmės. Galimos šios priežastys:
    1. per daug sudrėkinate rankas kai formuojate kepalą ar minkote tešlą.
    2. Paraugtas plikinys stovėjo šiltai ilgiau nei reikėjo, todėl suskystėjo užmaišyta tešla. Nebūtina laikyti plikinio visas 12 val., jei matote, kad užraugtas plikinys pakilo ir jau ima leistis (matosi ant indo sienelių), jau galite suberti likusius produktus ir maišyti duoną.
    3. Gal nepakankamai atvėsinote iškepusį kepaliuką? Prieš pjaustant reikia leisti duonai atvėsti.

    Fausta2020-06-18 11:18 rašė:

    Sveiki, tešloje yra per daug drėgmės, todėl duona limpa prie peilio.
    * Galbūt per daug drėkinate rankas, kai formuojate ar minkote tešlą;
    * Per ilgai šiltai laikote plikinį. Kuo ilgiau tešla rūgsta, tuo labiau ji skystėja. Nebūtina laikyti užrauginto plikinio 12val., jeigu jis pakilo greičiau (ant indo sienelių matote, kad masė ima leistis žemyn) galite suberti likusius produktus ir maišyti duoną.
    * Kepaliukas nepakankamai atvėsęs. Iškeptą duoną reikia padėti atvėsti ir tik tada pjaustyti.

Giedrė2020-06-10 22:02 rašė:

Sveiki,

Ar galima kepant šią duoną atsidėti raugo kitam kartui?

    Fausta2020-06-23 14:17 rašė:

    Sveiki, tikrai galima.