Soti ir labai itališka morkų "Crostata" | Malsena Soti ir labai itališka morkų "Crostata" | Malsena
LT
EN

Receptai

Soti ir labai itališka morkų „Crostata“

Kai namuose gausu šviežių gėrybių iš jūsų daržo, siūlome būdą, kaip panaudoti traškias, kupinas vitaminų morkas, ir mėgaujamės itališka morkų Crostata!

Įdarui, puošybai
  • 600 g šviežių, tarkuotų morkų
  • 600 g šviežių, supjaustytų plonomis riekelėmis morkų
  • 1 nedidelė svogūno galva (susmulkinta)
  • 3.5-4 stiklinės vištienos sultinio
  • 6 šaukštai nesūdyto sviesto
  • 2 didelių kiaušinių tryniai
  • 200 g tarkuoto parmezano
  • Druskos ir pipirų – pagal skonį
Tešlai
Kepimo priemonės

Tartaletės forma, geriausia, su išimamu dugnu.

Paruošimas

Ruošiame tešlą
  1. Virtuviniame kombaine iki trupinių sutrinkite sumaišytus su druska miltus ir sviestą. Atsargiai įpilkite šiek tiek vandens, kad tešla pradėtų lipti, išmaišykite. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir suplokit į nedidelį skritulį. Jį susukite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldiklyje apie 30 min. Tešlai susitingus leiskite šiek tiek atšilti (iki šiek tiek vėsesnės nei kambario temperatūros).
  2. Ant lengvai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą į 35 cm skersmens skritulį. Atsargiai perkelkite į 27 cm skersmens apvalią kepimo formą. Kraštus gražiai užlenkite, sustiprindami kraštelius, o nereikalingą tešlos dalį nupjaukite. Delnu šiek tiek paplokite tešlą, kad prisispaustų prie kepimo formos. Palaikykite šaldiklyje apie 30 min.
  3. Įkaitinkite orkaitę iki 200° C, kepkite apie 30-35 min iki gražiai apskrus.
Įdaras
  1. Tarkuotas morkas ir susmulkintą svogūną užpilkite sultiniu, kad šiek tiek apsemtų (jums gali neprireikti viso pasiruošto sultinio). Palengva užvirinkite sultinį. Užvirus uždenkite dangčiu ir dar pavirkite apie 20-25 min. Nuimkite dangtį ir virkite dar 15-20 min., kol morkos suminkštės, o sultinys beveik išgaruos. Leiskite atvėsti (apie 10 min.).
  2. Išvirusias morkas sutrinkite su maisto trintuvu arba blenderiu iki košės konsistencijos masės. Jei masė per tiršta, galite įpilti šiek tiek sultinio. Gautą masę perkelkite į gilesnę keptuvę ir pakaitinkite ant vidutinio kaitrumo ugnies, nuolat maišydami. Skysčiui išgaravus ir masei sutvirtėjus nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite 2 šaukštus sviesto, abu kiaušinių trynius, tarkuotą parmezaną, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų.
  3. Ant vidutinio kaitrumo ugnies, didelėje keptuvėje ištirpinkite 2 šaukštus sviesto ir pakepinkite riekelėmis supjaustytas morkas. Nepamirškite pabarstyti druskos ir pipirų, o kepant kartas nuo karto apšlakstykite morkas sultiniu, kad greičiau suminkštėtų. Morkos turėtų būti minkštos, bet neištižti! Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir leiskite atvėsti, kol galėsite riekeles paimti pirštais. Keptuvėje likusio skysčio neišpilkite.
Formuojame crostatą
  1. Trintą morkų masę supilkite į iškepto tešlos krepšelio (tartos) vidų. Pakepintas morkų riekeles sudėliokite apskritimais: pradėkite nuo krašto ir judėkite centro link – arčiau vidurio esantis lankas turėtų šiek tiek dengti prieš tai buvusį lanką. Lankus dėliokite tol, kol pasidengs visas pyrago paviršius (žiūrėkite nuotrauką). Crostatos paviršių lengvai patepkite nuo morkų likusiu skysčiu. Tuomet maždaug vienodai tarpais sudėliokte likusius sviesto kubelius.
  2. Crostatą kepkite apie 20 min., kol įdaras įšils, o paviršius lengvai apskrus. Crostatai iškepus leiskite atvėsti bent 10 min. Tuomet perkelkite į serviravimui pasiruoštą lėkštę.

Susiję produktai:

Komentarai