Balta duona | Malsena Balta duona | Malsena
LT
EN

Receptai

Balta duona
Sudėtis

0,5 kg Mišinio baltai duonai (1 kepalui);
0,36 l vandens (30-32ºC);
6 g sausų arba 18 g presuotų mielių.

Paruošimas

Mišinį ir mieles suberti į dubenį. Maišant supilti vandenį ir gerai išminkyti rankomis (apie 5 minutes) arba spiraliniu maišytuvu (pradžioje 1-u greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 2-3 minutes  2-u greičiu) kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą, vis pašlapinant ranką vandenyje, sudėti tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir šlapia ranka išlyginti tešlos paviršių. Ant išlyginto drėgno paviršiaus, galima pabarstyti kmynais ar kitomis mėgstamomis sėklomis.

Suformuotą duonos kepalą apie 40 minučių kildyti iki 30-35ºC laipsnių įkaitintoje orkaitėje (arba 1,5-2 valandas, laikant kambario temperatūroje). Iškilus tešlai, formą su pusgaminiu išimti iš orkaitės, įkaitinti ją iki 200°C temperatūros, tada  formą su duona sudėti atgal ir kepti apie 40-45 minutes, kol duona įgaus gražią rusvą spalvą. Iškepusią duoną išimti iš formos ir nupurkšti plutelę vandeniu, arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ar rankšluosčiu ir palikti ataušti.

Pastaba: šis receptas skirtas kepti duoną formoje, kepantiems padinę duoną ir formuojantiems kepalą rankomis, rekomenduojame mažinti vandens kiekį iki 0,3 l.

Duoną iš šio mišinio galima iškepti naudojant ir buitinę duonkepę. Vandens kiekį taip pat sumažinkite iki 0,3 l.

Kepamą duoną galima pagardinti, į tešlą įdėjus šaukštą natūralaus medaus ir įbėrus saulėgrąžų, linų sėmenų (termiškai apdorotų), sezamo ar kitų mėgstamų sėklų.

Susiję produktai:

Komentarai