Kaip užmaišyti plikytą tešlą ir iškepti purius plikytus pyragaičius | Malsena Kaip užmaišyti plikytą tešlą ir iškepti purius plikytus pyragaičius | Malsena
LT
EN

Kaip užmaišyti plikytą tešlą ir iškepti purius plikytus pyragaičius

Kaip užmaišyti plikytą tešlą ir iškepti purius plikytus pyragaičius

Plikytos tešlos gaminiai skiriasi nuo kitų tešlos gaminių tuo, kad yra labai purūs ir tuščiaviduriai. Priklausomai nuo įdaro, gali būti saldūs arba ne. Maišant plikytą tešlą visai nebūtina ir net nepatartina dėti cukraus! Juk dažniausiai tokios kepinius gardiname įvairiais įdarais, kurie suteikia saldumą, o gardinant nesaldžiais įdarais ir pačiam pyragėliui saldumo nereikia…

 Ką gi reikia žinoti, maišant plikytą tešlą?

Iš pirmo žvilgsnio kaprizingai atrodantiems plikytiems gaminiams tešlą paruošti itin paprasta, o ir sudedamųjų dalių prireiks nedaug. Visgi, ruošiant plikytą tešlą reikia žinoti keletą paslapčių, kurios garantuos puikiausią rezultatą.

  • Apie cukrų tešloje. Jei nusprendėte gaminti saldžią plikytą tešlą, cukrų berkite į vandenį vienu kartu su druska. Tačiau atsiminkite, jog kepinys bus trapesnis, jei į tešlą nedėsite cukraus.
  • Sudedamųjų dalių eiliškumas. Maišydami tešlą, pirmiausiai, į vandenį sudėkite sviestą, įberkite žiupsnelį druskos (bei cukrų, jei naudosite). Vanduo privalo užvirti, o sviestas visiškai išsilydyti. Tuomet sumažinkite ugnį iki minimalios kaitros ir vienu kartu suberkite iš anksto persijotus miltus – viską greitai išmaišykite iki vientisos masės, kad neliktų gumuliukų. Nukelkite nuo ugnies, idant atvėstų. Tešlai vėstant palengva ją maišykite dar 3 minutes.
  • Medinis virtuvinis šaukštas. Tešlos plakti elektriniu plakikliu (mikseriu) nereikia, patariame viską išmaišyti paprastu mediniu šaukštu.
  • Kiaušiniai
    • Prieš įmušdami kiaušinius būtinai išimkite juos iš šaldytuvo. Nuplaukite ir leiskite truputį atšilti kambario temperatūroje.
    • Į tešlą kiaušinius įmuškite po vieną: gerai išmaišykite iki vientisos masės ir tik tada įmuškite sekantį kiaušinį – ir taip su visu skaičiumi.
  • Tešlos konsistencija. Įmušus ir išmaišius kiaušinius tešla neturi būti nei tiršta, nei skysta – labiau primenanti graikišką jogurtą. Tokią konsistenciją išgausite, naudodami vidutinio dydžio kiaušinius (naudojant tokio dydžio kiaušinius, dažniausiai sudaromos receptūros).
    • Jei tešla gavosi tiršta, matyt pasirinkote didesnius kiaušinius. Tokia tešla sunkiai iškils, kepinyje susiformuos nepakankamos ertmės.
    • Jei tešla išėjo skysta, bekepdami kepiniai išplauks ir, tikėtina, kad po kepimo sukris.

O kaip kepti, kad pyragaičiai nesubliūkštų?

  • Kepimo skardą būtinai išklokite kepimo popieriumi.
  • Pyragaičių formavimas
    • Dėliokite pyragaičius 8-10 cm atstumu vienas nuo kito: išdėliojus tokiu atstumu, kepdami pyragaičiai smarkiai išsiplės į šonus, bet nesulips.
    • Pyragaičius formuokite, padalindami tešlą ant skardos arbatiniu arba desertiniu šaukšteliu. Kad tešla lengviau slystų nuo šaukšto, pamirkykite šaukštą vandenyje kaskart prieš dedami naują tešlos kauburėlį.
    • Formavimui galite naudoti ir konditerinį maišelį su antgaliu. Vienas paspaudimas – vienas pyragaitis.
  • Kepimo temperatūra. Orkaitę būtinai įkaitinkite iki 230°C ir tik tuomet įdėkite į orakitę kepimo skardas. Pyragėlius pašaukite kepti, vos suformavę – nepalikite ilgai stovėti kambario temperatūroje. Plikytų gaminių kepimui itin svarbi didelė temperatūra – taip pyragėliai greičiau išsipučia ir lengviau formuojasi vidinės ertmės. Esant mažesnei temperatūrai, pyragėliai taip gražiai neiškyla.
  • Kada jau iškepę? Plikytus pyragaičius kepkite apie 25-30 min, kol gražiai apskrus. Jei tešlos sudėtyje yra cukraus, pyragėlių apskrudimas bus ryškus, jei nėra – jie bus gelsvo atspalvio.

Ir pabaigai apie įdarus…

Nemanykite, kad tokius pyragaičius galima užpildyti vien saldžiais įdarais – plakta grietinėle, saldžiu varškės ar sviestiniu kremu. Kepiniai išeis išties puikūs, pasirinkus ir pašteto, daržovių užtepėlės, sūrio, žuvies ar kitą įmantresnį įdarą.

Sėkmingų ir skanių kepinių!

Kyla sunkumų gaminant? Palikite komentarą ir mes pasistengsime padėti.

Komentarai
Visaginietis2018-01-25 10:15 rašė:

Kodel gi ne, sutinku su nuomone

Pliadisfoto2018-05-11 14:03 rašė:

Aciu kad pakeliat nuotaika!

Rivanda2018-07-12 13:14 rašė:

Nuostabiai parasyta, buvo idomu skaytiti

Malsena2018-07-12 13:25 rašė:

Džiaugiamės, kad patiko!

Živilė2019-02-24 20:50 rašė:

Kokios rūšies miltai geriausiai tinka plikytos tešlos gaminimui?

Malsena2019-02-25 08:37 rašė:

Patartume kepti su aukščiausios rūšies kvietiniais miltais, kurių tipas 550D. :)

Arunas2019-11-12 15:03 rašė:

Viskas gerai , tik recepto truksta :)

Malsena2019-11-12 15:59 rašė: