Kalėdinis vaisių keksas žiemos šventėms | Malsena Kalėdinis vaisių keksas žiemos šventėms | Malsena
LT
EN

Receptai

Kalėdinis vaisių keksas žiemos šventėms

Artėjant žiemos šventėms, siūlome pabandyti išsikepti tradicinį kalėdinį anglišką vaisių keksą. Šis pyragas bus puikus palydovas, einant į svečius, o iškepus galėsite jį brandinti net 2-3 mėnesius – laikui bėgant jis taps tik dar gardesnis!

Jums reikės:

200 g sviesto;

200 g rudojo cukraus;

200 g „Malsenos” self-raising miltų;

500 g auksinių ir Jumbo razinų, džiovintų spanguolių, džiovintų figų;

6-7 mandarinų (žievelių ir viso vaisiaus);

1 šaukštelio cinamono;

1 šaukštelio muskato;

 

½ šaukštelio kardamono;

100 ml romo ar brendžio;

3 didelių kiaušinių;

80 g lazdyno riešutų;

80 g migdolų riešutų;

žiupsnio druskos.

Glaistui:

miltinio cukraus;

citrinos sulčių.

Papuošimui:

karijų riešutai;

džiovintų spanguolių;

cukruotų svarainių;

dygliuotojo ožerkšnio uogų;

rozmarino šakelių.

Paruošimas

Į puodą sudedame pasmulkintą sviestą, cukrų, džiovintus vaisius, prieskonius, romą. Nutarkuojame gerai nuplautų mandarinų žieveles į puodą, išspaudžiame mandarinų sultis ir visus syvus taip pat sudedame į puodą. Lėtai užverdame ir maišome, kol ištirps sviestas. Kaitiname ant lėtos ugnies dar apie 10 minučių, vis pamaišome. Nukeliame nuo ugnies ir leidžiame atvėsti. Kai masė atvėsus, mandarinai bus suminkštėję, tačiau galima juos dar paspausti šakute, kad labiau išlaisvėtų.

BV_Nutrition_14300

Įkaitiname orkaitę iki 150 C ir pasiruošiame 20-22cm skersmens formą, išklojame kepimo popieriumi. Galima kepti ir žiedinėje formoje, tada patepame šiek tiek sviestu. Riešutus paskrudiname keptuvėje arba orkaitėje iki dešimties minučių ir pasmulkiname peiliu, kad būtų ir stambesnių ir smulkesnių gabaliukų.

Į mandarinų ir džiovintų vaisių masę įmušame kiaušinius bei sudedame riešutus, gerai išmaišome. Suberiame ar įsijojame Self-raising miltus, kurie jau yra sumaišyti tinkamomis proprocijomis su profesionaliomis tešlą kildinančiomis medžiagomis, todėl galime nebijoti, kad pyragas išeis susmegęs ir neskanus. Beriame žiupsnį druskos ir viską sumaišome.

Supilame tešlą į kepimo formą ir kepame, praėjus 45 min sumažiname orkaitės kaitrą iki 140C ir dar kepame apie valandą ar valandą penkiolika minučių, kol pyragas bus gražiai rudas ir įsmeigus medinį pagaliuką jis liks sausas. Jei matote, kad pyragas per daug ruduoja, uždenkite pyrago viršų folija.

Iškepusį pyragą nebūtina iškart valgyti – jį galima ilgėliau pabrandinti, dar neištrauktą iš formos pyragą subadykite mediniu pagaliuku, užpilkite keturis šaukštus brendžio ar romo ir palikite formoje, kol viskas įsigers ir pyragas atvės Įsukę į kepimo popierių ir apvynioję folija, pyragą vėsesniame kambaryje galite laikyti net iki dviejų-trijų mėnesių.

BV_Nutrition_14381

Glaistui sumaišome kelis didelius šaukštus miltinio cukraus ir po truputį pilame citrinos sultis, maišome, kad būtų gan tąsus glaistas. Pilame ant pyrago ir papuošiame džiovintais vaisiais, riešutais.

Skanaus!

Susiję produktai:

Komentarai