Namuose – kaip restorane: avižinės košės įvairovė | Malsena Namuose – kaip restorane: avižinės košės įvairovė | Malsena
LT
EN

Namuose – kaip restorane: avižinės košės įvairovė

Namuose – kaip restorane: avižinės košės įvairovė

Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas atsakymas – avižinė košė. Nors šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač aktualios šiandien, avižinė košė turi.

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina kviečia į avižinę košę pažiūrėti kitaip ir dalinasi ne tik gudrybėmis, paskaninsiančiomis šį patiekalą, bet ir penkiomis saldžiomis ir sūriomis košės variacijomis.

Gudrybės ir patarimai

„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam, visų pirma, reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi tik patikimas ir kokybiškas lietuviškas avižas. Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.

„Malsenos“ kokybės vadovė Vita priduria, kad avižas subėrus į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – skysčio prisotintos ir pakaitintos avižos išskiria krakmolą. Pervirta košė gali tapti lipni. Tam, kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą.

5 gardūs avižinės košės receptai

„Dalinuosi penkiomis avižinės košės variacijomis, kurios patiks kiekvienam, net ir išrankiausiam valgytojui. Iš tiesų, tai tik dvi skirtingos košės: viena sūri, o kita saldi, bet parinkus skirtingus priedus, skoniai tikrai stebina. Pravers visiems, kurie nemėgsta valgyti nuobodžiai arba tiems, kurių visi šeimos nariai turi skirtingus pageidavimus”, – Kristina.

2 porcijoms saldžios avižinės košės naudokite 1 stiklinę „Malsenos“ visų grūdo dalių avižinių dribsnių, 100 g tiršto kokosų pieno (iš skardinės), 200 ml pieno, 200 ml vandens ir 1 v. š. klevų sirupo. Sūriai košei vietoje kokosų pieno ir vandens naudokite 2 stiklines sultinio, o pagardinimui rinkitės pipirus ir sojos padažą. Nepamirškite žiupsnelio druskos!

Saldžios ir gaivios košės variantai

1. Riešutų sviestas ir bananai – tai amžina klasika. Ant košės dėkite šaukštą riešutų sviesto, banano griežinėlių, o išnaudodami prasidedantį uogų sezoną, nepagailėkite šilauogių. Gardinkite lukštentomis kanapių sėklomis, kurios suteiks papildomos tekstūros ir traškumo.

2. Braškės ir juodasis šokoladas yra geriausi draugai, kurie puikiai draugaus ir su avižine koše. Ant košės dėkite šaukštą jogurto, braškes, užtarkuokite juodojo šokolado. Skonių derinį tobulai užbaigs keli šviežios mėtos lapeliai.

3. Tropikai košės lėkštėje – kai saldūs pusryčiai bent mintimis gali nukelti į egzotiškas šalis. Ant virtos košės dubenėlio dėkite šaukštą tiršto kokosų pieno, prinokusio sultingo mango kubelių, stambių kokoso drožlių ir pabarstykite čija sėklomis.

Sočios ir maistingos košės variantai

4. Lašiša ir kiaušiniai – tai ypatingai dažnai ant pusryčių stalo sutinkamas duetas, kuris suteiks jūsų košei papildomą kiekį baltymų. Papildomai pridėkite 10 minučių orkaitėje keptų vyšninių pomidorų ir saulėgrąžų daigų, kad gautumėte dar daugiau vitaminų.

5. Artimieji rytai košės formatu? Nustebsite, kaip maloniai dera švelni košė ir traškūs avinžirniai. Konservuotus avinžirnius sumaišykite su šlakeliu aliejaus ir mėgstamais prieskoniais ir kepkite 20 minučių 190 laipsnių orkaitėje su vėjelio funkcija. Traškius keptus avinžirnius berkite ant virtos košės, šalia pridėkite avokado, gražgarsčių, fetos sūrio ir juodojo sezamo.

Skanaus!

Komentarai