Košių košės rinkimai: saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? | Malsena Košių košės rinkimai: saldi ar sūri – kokia košė populiariausia? | Malsena
LT
EN

Naujienos

Košių košės rinkimai: saldi ar sūri – kokia košė populiariausia?

Kokią košę pusryčiams renkasi lietuviai? Anksčiau toks klausimas nebūtų iškilęs, nes pasirinkimas būdavo vos vienas – blanki pilka masė su gabalėliu cukraus ar sviesto. Tačiau šiandien socialiniuose tinkluose košių receptų randame tūkstančius: nuo pikantiškų su baravykais iki desertinių su šokoladu  – mėgstamiausią išsirinktų kiekvienas. Spalio 10-ąją, pasaulyje minint košės dieną, kartu su tinklaraštininke Gabriele Žutautaite  išsiaiškinome – kokią košę labiausiai mėgsta lietuvaičiai.

Kartu su „Pusryčiams“ socialiniuose tinkluose lietuvių klausėme – kokia košė jų mėgstamiausia? Viso „Košių košės“ rinkimuose lietuviai pasiūlė per šimtą skirtingų košių receptų, kuriais gardina savo pusryčių, pietų ar net vakarienės stalą.

Jeigu anksčiau košę įsivaizdavome kaip pilką kruopų masę su gabalėliu sviesto, šiandien šį stereotipą užmirškime – socialinių tinklų dėka košės sužibėjo naujomis spalvomis. Verdama, kepama orkaitėje, brinkinama šaldytuve pernakt – košės dabar yra valgomos visokiausiais pavidalais. Jeigu anksčiau daugelis rinkdavosi tik klasikinius derinius, pavyzdžiui, bananą ir riešutų sviestą, dabar nebijoma į košę žiūrėti kaip į drobę įvairiems ir maistingiems pusryčiams ar net pietums. Taip jas ima pamėgti net didžiausi skeptikai.

Šiandien nebijoma išbandyti sūrių košių su skirtingomis daržovėmis, sūriais, žuvimi, o ypač populiarios su bazilikų pestu ir keptais kiaušiniais. Iš saldžių derinių labiausiai nustebino perlinės kruopos su medumi ir kukurūzų košė su cukrumi bei cinamonu.

Kokią košę rinktis – saldžią ar sūrią?

Nors iki šiol buvo įprasta košes gardinti saldžiais priedais, šiandien jau kalbama, kad sūri košė – tai naujasis rizotas. Avižinis dubenėlis, kurį ruošiant naudojamas ne pienas, o sultinys – tai didžiulis „Pusryčiams“ atradimas. Anot jos, tokią košę pamažu prisijaukina ir dalis lietuvių.

Sūrių košių kultūrą mes perimame iš Azijos šalių, kur kruopos derinamos su  sūdyta mėsa, keptomis daržovėmis ir net žuvies padažu. Jau ir Europoje stebime šią tendenciją, nes čia steigiasi vis daugiau į košes orientuotų restoranų, pavyzdžiui, Londono „Porridge Café“ ir Danijos „Grød“. Tai rodo, kad skirtingų grūdų deriniai ir pikantiški pusryčių dubenėliai užkariauja vis daugiau širdžių.

Kokią košę renkatės – saldžią ar sūrią? Išmėginkite 2 gardžius receptus

„Košių košės“ konkurso finale susirungė du daugiausiai simpatijų sulaukę surios ir saldžios košės receptai. Po balsavimo „Košių koše“ išrinkta avižinė košė su bananais ir riešutų sviestu.

Išmėginkite populiariausius receptus:

Bananinė viso grūdo avižų dribsnių košė su riešutų sviestu

Grikių košė su keptomis daržovėmis ir kiaušiniu