Kruasano ir mafino hibridas – krufinas | Malsena Kruasano ir mafino hibridas – krufinas | Malsena
LT
EN

Receptai

Kruasano ir mafino hibridas – krufinas

Vilniaus kepyklos BKRY kepėjo Dovydo Vaisovo ir Anton Ventis receptas

Sluoksniuotai tešlai reikės:
Įdarui reikės:
  • 100 g sviesto
  • 5 g cinamono
  • 50 g cukraus

Paruošimas

Apie krufinus

Kai atrodė, kad negali būti nieko geresnio nei švieži, šilti kruasanai, populiari kepykla „Mr. Holmes Bakehouse“ San Francisko mieste savo klientams pristatė krufinus. Krufinas yra kruasano ir keksiuko hibridas. Kepinys gaminamas sluoksniuotos brijošė tešlos būdu ir kepamas keksiukų formelėse. Krufinai yra įdaryti įvairiais kremais, vaisiais, uogienėmis ar net varške, o vėliau gardinami įvairiais glajais. Pirmąjį žinomą krufiną sukūrė Kate Reid iš „Lune Croissanterie“ Melburne (Australija) 2013 m., o tuomet krufinai išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pagal krufinų receptą galima taip pat pasigaminti ir tradicinį rusišką velykinį kepinį, kuris vadinamas kulich. Tik į šį slavišką kepinį įeina ne cinamono įdaras, o džiovinti vaisiai ir uogos.

Tešlos ruošimas
  1. Sluoksniuotą tešlą geriausia pasiruošti dieną prieš, kad tešla fermentuotųsi pernakt šaldytuve.
  2. Jeigu tešlą ruošite rankomis, darykite tai gilesniame puode, jeigu turite tešlos minkymo mašiną, tuomet sudėkite visus ingredientus į ją (išskyrus vandenį ir sviestą).
  3. Tešlą maišykite ir į ją po truputį pilkite vandenį, kad ši sukibtų. Dėkite šaltą sviestą ir toliau maišykite 10 min. Suformuotai tešlai leiskite pailsėti 10 min.
  4. Į skardą dėkite maistinio popieriaus, ant jo tešlą iškočiokite į maždaug 25 cm pločio ir 20 cm ilgio stačiakampį, uždenkite maistine plėvele ir palikite per naktį šaldytuve.
  5. Sudėkite du kepimo popieriaus lakštus, o tarp jų – kambario temperatūros sviestą. Kočėlo pagalba iš viršaus po truputį spauskite sviestą, kad jis minkštėtų ir kočiokite, kad sviestas pasiskirstytų į plokščią stačiakampį ir būtų 1 cm storio. Paruoštą sviestą dėkite į šaldytuvą kartu su tešla iki kito ryto.

 

Kitos dienos tešlos ruošimas
  1. Ryte tešlą kočiokite maždaug į 25 cm pločio ir 40 cm ilgio stačiakampį. Sviestą iškočiokite į maždaug 25 cm pločio ir 20 cm ilgio stačiakampį.
  2. Tuomet sviestą dėkite į tešlos vidurį, kad kraštuose liktų maždaug po 10 cm. Tuomet tešlos dalis be sviesto – užlenkite į vidurį. Kai viską pasiruošiate, sviestą su kočėlo pagalba pradėkite spausti iš tešlos viršaus, kad šis įsikočiotų per tešlą. Turimą stačiakampį perlenkite per pusę. Tešlos storis su sviestu turėtų būti 7 cm.
  3. Sulankstę tešlą, dėkite ją į šaldytuvą maždaug 1 valandai, kad ši pailsėtų.
  4. Išimkite tešlą iš šaldytuvo, ją kočiokite išilgai iki 40 cm ilgio ir 25 cm pločio. 1/3 tešlos iš kairės pusės lenkite iki 2/3 dalies, o likusią 1/3 tešlos iš dešinės užlenkite lygiai taip pat.
  5. Tešlą vėl apvyniokite maistine plėvele ir dėkite dar vienai valandai pailsėti į šaldytuvą. Po valandos tešla jau yra paruošta kočiojimui ir formavimui.
Krufinų ruošimas:
  1. Pasiruoškite kepimo formeles, kuriose kepsite savo krufinus. Geriausia, kad šios būtų iš aliuminio folijos. Formeles patepkite sviestu, galite įberti šiek tiek cukraus.
  2. Pasiruoškite cinamoninį užtepą, kurį dėsite ant tešlos. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje ir sumaišykite su likusiais ingredientais.
  3. Tešlą iškočiokite maždaug į 20 cm ilgio ir 10 cm pločio lakštą, 4 mm storio.
  4. Ant iškočiotos tešlos dėkite užtepo masę ir paskirstykite ją per visą tešlą.
  5. Supjaustykite tešlą į 5 cm ilgio ir 4 cm pločio stačiakampius. Iš turimos tešlos masės turėtų gautis 7-8
  6. Sukite kiekvieną mažą juostelę atskirai (į suktines). Susuktą ragelį padalinkite į dvi lygias dalis, pjaunant išilgai. Turite gauti tešlos juosteles. Šias tešlos juosteles susukite taip, kad gautumėte sraigės namelio raštą. Likusį kraštelį pakiškite po susuktu
  7. Dėkite susuktus krufinus į formeles ir kildinkite apie 2-3 val. kambario temperatūroje.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir kepkite apie 13-15 min.
  9. Kai krufinai iškepa, palaukite apie 5 min., kad šie atvėstų formelėse ir nesukristų. Išėmus krufinus, juos galima apvolioti cukruje.

Susiję produktai:

Komentarai