Kūčiukai, prėskučiai arba šližikai – tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Laikantis tradicijų kūčiukus reikėtų kepti patiems Kūčių dieną ar išvakarėse, nes tik pagamintas namuose, pačių rankomis šis patiekalas įgauna prasmę. Edukacinės programos metu vaikai prisiliečia prie šios tradicijos ir išmoksta išsikepti traškius kūčiukus, kuriuos vėliau, kartu su receptu parsiveža lauktuvių į namus. Viliamės, kad sudalyvavę edukacijoje vaikai ims kepti kūčiukus kartu su tėveliais ir kūčiukų kepimo tradicija neblės lietuvių namuose.
Edukacijos vyksta Malsenoje (Vievyje) įsikūrusioje Edukacijų klasėje. Čia vaikus, mokytojus ir tėvelius, pasitinka programos vadovė bei mūsų kepinių technologė Jadvyga. Kartu jos paaiškina vaikams kaip užmaišyti kūčiukams skirtą tešlą, lengvai ją iškočioti bei suformuoti dailius kūčiukus.
Pašovus kūčiukus į šiluma alsuojančią krosnį, vaikai supažindinami su malimo procesu, paleidžiamas čia pat, edukacijų klasėje, stovintis malūnas. Mažieji žaidžia smagius žaidimus, o vyresnieji išmokomi atskirti įvairias grūdines kultūras bei malimo produktus – miltus, sėlenas, manus.
2017 metais kūčiukus kepė net 750 vaikų. Jų iškeptų kūčiukų užtektų sudėti 5 250 m ilgio gyvatėlei, o ji svertų net 225 kg!
2016 metais garbingas Mažųjų kūčiukų kepėjų vardas buvo suteiktas net 1 500 moksleivių. Visų jų iškeptų kūčiukų užtektų suformuoti 7 000 m gyvatėlei, kuri svertų visus 300 kg!
Apgailestaujame, bet laisvų vietų jau nebeturime.