Pusryčiai per vakarienę | Malsena Pusryčiai per vakarienę | Malsena
LT
EN

Pusryčiai per vakarienę

Išbandykite naują receptą

Šiandien daugelis avižinės košės valgytojų vis dar klaidingai mano, kad pusryčiams paruošta košė gali būti tik saldi: virta piene, gardinama uogienėmis, medumi ar kitais saldžiais ingredientais. Tačiau metas pamiršti šią seną ir nusistovėjusią nuostatą, nes košė puikiai tinka sočiai ir sveikuoliškai vakarienei. Avižų kruopos itin naudingos sveikatai, todėl pasitelkus tinkamus ingredientus ir pakeitus įprastus saldžius pagardus nesaldžiais ir labiau tinkančiais vakarienei, nustebsite! Tokia vakarienei patiekta koše galima nustebinti ne tik save, bet ir skeptiškiausius šeimos narius.

Pusryčius valgyk kaip karalius, pietus – kaip ponas, o vakarienę – kaip tarnas!

Nemaža dalis mitybos specialistų mano, kad daugiausia kalorijų su maistu reikia gauti būtent pirmoje dienos pusėje. Taip yra todėl, kad ne itin kaloringa vakarienė gali padėti sumažinti svorį ir metabolinio sindromo riziką. Ne veltui gyvuoja posakis: pusryčius valgyk kaip karalius, pietus – kaip ponas, o vakarienę – kaip tarnas. Avižų kruopos – puikus pasirinkimas vakarienei, nes jos suteikia energijos organizmui ilgesniam laikui ir praturtina naudingosiomis maistinėmis skaidulomis – beta-gliukanais. Virškinamajame trakte susidariusi tiršta ir glotni masė išbrinksta, todėl ilgiau leidžia neprarasti sotumo jausmo ir sumažina norą užkandžiauti vakarais. Beta-gliukanai taip pat skatina fermento peptido, atsakingo už maisto virškinimą skrandyje, išsiskyrimą, taip mažina suvartotų kalorijų kiekį, o tuo pat metu – nutukimo riziką. Be to, avižinių kruopų itin subalansuota maistinė vertė – palyginti su kitomis kruopomis, avižos pasižymi gera angliavandenių, skaidulų, baltymų ir riebalų koncentracija. Šiame mažame grūdelyje yra labai daug vertingų vitaminų, mineralų ir antioksidantų, pavyzdžiui, magnio, mangano, fosforo, geležies, cinko ir vitaminų B1 ir B2.

Nepažįstamai pakeisti pusryčių košę

Mes visi žinome apie avižų ir kitų panašių grūdų naudą sveikatai, tačiau pagrindinis iššūkis – kaip pusryčių košę paversti vakarienei tinkančiu patiekalu? Uogos, medus arba močiutės uogienė puikiai tinka pusryčių košei, tačiau vakarienei dažnam norisi kažko nesaldaus ir sotesnio. Tačiau vakarinės košės paruošimo principas toks pat paprastas, kaip ir pusryčių košės. Pagrindinis skirtumas – saldžiuosius priedus pakeisti ne tokiais saldžiais. Taip pat vietoje avižinių dribsnių galima pasirinkti kitas kruopas – grikius, ryžius, miežius, pavyzdžiui, „Malsenos“ 8 grūdų dribsnius ar dribsnius su sėklomis, kuriuose be avižinių dribsnių yra ir sėklų.

Idėjos vakarinės košės pagardams

Košė puiki ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip garnyras

Košę vakarienei galima paruošti kaip pagrindinį patiekalą su įvairiais priedais, tačiau ją galima ruošti ir kaip garnyrą prie mėsos, kepto kiaušinio arba tofu sūrio. Nebijokite eksperimentuoti, nes nėra teisingų arba neteisingų košės paruošimo variacijų!

Pakeiskite vaisius daržovėmis

Dažniausiai pusryčiams košė paruošiama su įvairiais vaisiais, tačiau, patiekiant košę vakarienei, vaisius ir uogas galima keisti įvairiomis daržovėmis – šviežiomis arba šaldytomis, pavyzdžiui, grybais, įvairiais ankštiniais ingredientais, špinatais, salotomis.

Paslaptis tinkamuose prieskoniuose

Pakepinkite svogūnus, česnako skiltelę su druska ir pipirais – štai jums puikus būdas, kaip pusryčių košę paversti vakarienei skirtu patiekalu. Pagardinkite kruopas įvairiais prieskoniais, pavyzdžiui, raudonėliais, petražolėmis, svogūnų laiškais. Taip pat galite košei suteikti pikantiškumo, pridėdami čili pipirų arba imbiero.