Košė greitai ir paprastai? Įmanoma! | Malsena Košė greitai ir paprastai? Įmanoma! | Malsena
LT
EN

Košė greitai ir paprastai? Įmanoma!

Išbandykite receptą

Juk nė vienas rytais nemėgstame skubėti, tiesa? Todėl kviečiame gardžius pusryčius pagaminti iš vakaro, paruošus pasaulyje itin populiarų avižų patiekalą – „overnight oats“ – per naktį brinkintus avižų dribsnius.

Vandenyje iš vakaro brinkyti avižiniai dribsniai ne tik minkštesni, bet ir švelnesni, greičiau paruošiami ir lengviau suvirškinami.

Kas yra „overnight oats“?

Tai avižinių dribsnių paruošimo būdas be terminio apdorojimo – jie nėra verdami, o brinkomi vandenyje arba piene. Užmerkti avižiniai dribsniai sugeria skystį, suminkštėja ir jais galima mėgautis be terminio apdorojimo. Avižiniams dribsniams išbrinkti pakanka dviejų valandų, tačiau, palaikius juos per naktį šaldytuve, jie tampa dar skanesni. Per naktį brinkytų avižinių dribsnių košės konsistencija išlieka beveik tokia pati, kaip įprastuoju būdu virtos košės, skiriasi tik jos kremiškumas ir tekstūra.

Toks košės gaminimas ypač tiks skubantiems avižinių dribsnių mėgėjams, kai rytais nėra laiko sveikatai palankesniems pusryčiams gaminti. Tereiks išsitraukti mėgstamą košę iš šaldytuvo, paskaninti mėgstamais pagardais ir mėgautis!

Ko reikia brinkintai košei pagaminti?

Avižiniai dribsniai: tokiai avižinei košei labiausiai tinka visų grūdo dalių avižų dribsniai arba kapotos avižos. Nerekomenduojama naudoti greitai paruošiamų avižinių dribsnių, nes brinkomi ilgesnį laiką jie pavirs vientisa mase.

Vanduo arba pienas: avižinius dribsnius galima brinkyti piene arba vandenyje. Panašiai kaip verdant tradicinę košę, pienas suteikia kreminę tekstūrą, tačiau ir vanduo puikiai tinka sveikatai palankiai košei pagaminti. Svarbu įsiminti:

  1. Brinkinant avižinius dribsnius pernakt, būtina apiplikyti juos verdančiu vandeniu. Taip sunaikinamos visos nepageidaujamos bakterijos ir dribsnius galima drąsiai vartoti.
  2. Tobulos per naktį brinkintos avižų košės paslaptis – pilamo skysčio kiekis. Jeigu jums labiau patinka tiršta ir kreminė konsistencija, pilkite mažiau skysčio, tačiau jeigu mėgstate skystesnę košę – pilkite daugiau pieno arba vandens.

Geresnei konsistencijai, košės tekstūrai ir saldumui:

Tokią pernakt brinkintą avižų košę, taip pat kaip ir klasikinę avižinių dribsnių košę, galima pagardinti beveik viskuo, ką randate virtuvės lentynose arba šaldytuve. Tam puikiai tinka šalavijo sėklos, nes jos padeda sugerti skystį ir padaro košę dar labiau kremine. Jeigu norisi ryškesnio skonio, košę galima pagardinti patinkančiu riešutų sviestu, kuris suteiks košei šiek tiek sūrumo ir riešutų skonio. Jeigu norisi saldesnės košės – drąsiai galima dėti uogų (šviežių arba šaldytų), mėgstamų vaisių gabaliukų. Jeigu atrodo, kad košė nelabai saldi – galima dėti medaus, klevų sirupo arba džiovintų vaisių ir uogų.

Kaip paruošti avižinę košę iš vakaro:

1:1

Vienintelis santykis, kurį būtina atsiminti ruošiant avižinę košę – 1:1. Pavyzdžiui, nakčiai 100 g pieno užmerkite 100 g avižinių dribsnių. Košės konsistencija bus tirštesnė, jeigu įpilsite mažiau skysčio ir, atvirkščiai – jeigu įpilsite daugiau skysčio, avižinių dribsnių košės konsistencija bus skystesnė.

Košė gali būti gaminama vandenyje arba su bet kokiu pienu (pavyzdžiui, migdolų pienu, sojos pienu, kokosų riešutų pienų ir t. t.). Jeigu norisi įdomesnio skonio – košę  galima paskaninti apelsinų sultimis arba grietinėle.

Saldumui

Avižinius dribsnius galima pasaldinti visais mėgstamiausiais saldikliais: tinka medus, agavos sirupas, klevų sirupas. Papildomam skoniui puikiai tiks cinamonas, vanilės ekstraktas arba citrusinių vaisių žievelė. Fantazuokite: dėkite riešutus, džiovintus vaisius, kokosų riešutų drožles, įvairias sėklas, vaisius arba riešutų sviestą.

Paruošimas nakčiai

Kai avižinius dribsnius sumaišėte su pienu, įdėjote mėgstamų priedų, viską būtina gerai sumaišyti ir sudėti į stiklines arba stiklainukus, kurie paliekami nakčiai šaldytuve. Stiklainėliai puikiai tinka tokiai košei gaminti, nes jie turi dangtelius ir juos lengva pasiimti su savimi, jeigu nespėjote papusryčiauti namuose. Jeigu stiklainėlių neturite, tokią avižinių dribsnių košę nakčiai palikti galima ir stiklinėse ar kituose induose, tik būtina juos uždengti maistine plėvele. Pernakt brinkintą avižų košę galima pasiruošti keliems pusryčiams iš anksto, nes ji išsaugo savo skonį iki 5 dienų.

Pusryčiai paruošti!

Iš ryto per naktį brinkytų avižinių dribsnių košę galima pagardinti šviežiais priedais – vaisiais, granola, medumi arba riešutų sviestu – skanaus!

Skanūs patarimai per naktį brinkintai avižinei košei paruošti:

  • Ruoškite avižinių dribsnių košę visai šeimai su kiekvienam šeimos nariui patinkančiais priedais!
  • Siekiant išgauti geriausią rezultatą, leiskite avižoms pastovėti šaldytuve 8 valandas. Jeigu skubate – pakaks 2 valandų.
  • Tirštesnei ir kreminei konsistencijai puikiai tinka jogurtas!
  • Pernakt brinkinta košė bus saldesnė ir išraiškingesnio skonio, jeigu pagardinsite ją apelsinų sultimis.
  • Riešutų sviestas praturtins avižinių dribsnių košę geraisiais riebalais, baltymais, ji taps maistingesne.
  • Tokiai košei puikiai tinka šaldytos uogos ir vaisiai. Atitirpusių uogų sultys dar labiau paskanins avižinius dribsnius.