Kaip iškepti pyragą su vaisių ir uogų įdaru🍑🍰 | Malsena Kaip iškepti pyragą su vaisių ir uogų įdaru🍑🍰 | Malsena
LT
EN

Kaip iškepti pyragą su vaisių ir uogų įdaru🍑🍰

Kaip iškepti pyragą su vaisių ir uogų įdaru🍑🍰

Susmegę, sutežę ir beformiai – tokie tie geri norai iškepti skanų vaisių ar uogų pyragą??? Jei situacija pažįstama, ši patarimų skiltis skirta Jums.😀

Įberkite šiek tiek kvietinių miltų arba kukurūzų krakmolo

Įprasti kvietiniai miltai

Dažnas sriubų, padažų bei puikus uogų ir vaisių įdarų tirštiklis. Kvietiniai miltai duos trintų uogų ar vaisių masei klampumo. Kvietiniai miltai kaip tirštiklis labiau tinka didesnių vaisių pvz. kriaušių ir obuolių įdarams sutvirtinti.

Kukurūzų krakmolas

Kadangi kukurūzų krakmolas pasižymi stipresnėmis savybėmis nei kvietiniai miltai, jo prireiks mažiau. Kukurūzų krakmolą iš pradžių sumaišykite su sausais ingredientais (cukrumi, prieskoniais ir t.t…), tuomet sudėkite trintas uogas ar vaisius. Tokiu būdu krakmolas pasiskirstys tolygiau.

Svarbu įsidėmėti, kad kukurūzų krakmolas kaip ir kiti tirštikliai veikti pradeda pyragui bevėstant. Tad nereikia nusivilti, vos ištraukus pyragą iš orkaitės.

Kepimo formą dėkite ant įkaitintos skardos

Prieš kepdami pyragą, pirmiausia, įkaitinkite orkaitę su į vidų įstumta kepimo skarda. Orkaitei įkaitus, kepimo formą uždėkite ant įkaitusios kepimo skardos. Pyragą kepant ant įkaitusio pagrindo, priešingai nei ant grotelių, kepinio pagrindas greičiau „sutvirtėja“ ir nespėja sugerti sulčių. Taip nutinka todėl, kad tešloje esantys riebalai greičiau ištirpsta ir užpildo tarp miltų esančius tarpelius, taip neleisdami į šias vietas įsibrauti vaisių sultims. Rezultatas – tvirtesnis pyrago pagrindas.

Kepimo laikas

Itin svarbu sekti recepte nurodytas kepimo laiko rekomendacijas. Jei pyragas pažliugęs – ne visuomet kalti vaisiai. Galbūt pyragas tiesiog nespėjo iškepti?.. Net jei pyragas ima įgauti gražiai rusvą atspalvį, nereikia skubėti traukti jo iš orkaitės iki baigiantis rekomenduojamam kepimo laikui. Tai ypač aktualu pyragams su sultingesnių vaisių ir uogų įdarais.

Vaisius ir uogas palaikykite cukruje

Prieš kepdami pyragą, supjaustytiems vaisiams ar didesnėms uogoms maždaug 1 val. leiskite pagulėti cukruje. Cukrus sugers natūraliai iš vaisių ir uogų išsiskiriančias sultis. Šis būdas labai tinka persikams ir braškėms.

Kokius vaisius ir uogas rinktis? 🍓🍏🍑

Obuoliai yra mažiausiai sultingi ir savyje turi medžiagų (pektinų), kurios padeda įdarui sustingti savaime. Norėdami sutvirtinti įdarą 120 g obuolių dėkite 1 ¾ a. š. kvietinių miltų arba ½ a. š. kukurūzų krakmolo.

Avietės ir gervuogės yra labai sultingos ir išskiria dar daugiau sulčių, jei buvo užšaldytos. 120 g uogų įdarui sutvirtinti naudokite 1 š. ir 1 a. š. kvietinių miltų arba 1 š. kukurūzų krakmolo.

Mėlynės, šilauogės yra mažiausiai sultingos iš visų uogų. 120 g uogų naudokite – 1 š. kvietinių miltų arba 1 ½ a. š. kukurūzų krakmolo.

Vyšnios ir tręšnės – šios uogos šviežios išskirs kiek mažiau sirupo nei atšaldytos. Sutvirtinimui 120 g uogų naudokite 1 š. kvietinių miltų arba 2 ½ a. š. kukurūzų krakmolo.

Persikai ir kiti vaisiai su kauliukais yra kiek labiau sultingesni nei, tarkim, obuoliai, tad 120 g prireiks – 2 ½ a. š. kvietinių miltų arba kukurūzų krakmolo.

Braškės, žemuogės, rabarbarai – itin sultingas pasirinkimas. 120 g prireiks – 1 š. ir ½ a. š. kvietinių miltų arba 1 š. + ¼ a. š. kukurūzų krakmolo.

Svarbu prisiminti, kad šaldyti vaisiai ar uogos visuomet išskirs daugiau sulčių, tad geriausia pyragams naudoti šviežias gėrybes.

 

Galbūt žinote kitų naudingų patarimų arba turite klausimų? Dalinkitės jais komentarų skiltyje.

Skanių eksperimentų!

Komentarai