Maišiniui reikės:
200 g šilto vandens;
200 g paruošto ruginio raugo;
200 g viso grūdo ruginių miltų.

Į duonkepės kibiriuką įpilti vandenį, įdėti į ruginį raugą ir suberti viso grūdo ruginius miltus.

Įjungti programą „tešlos maišymas“ (skirtingų gamintojų duonkepėse programa žymima kitu numeriuku). Geriausia, tai padaryti vakare. Išmaišytą tešlą palikti rūgti duonkepėje iki ryto (apie 12 val.).

Jeigu Jūsų duonkepė neturi programos vien tik tešlos maišymui ,be kepimo, tuomet sumaišykite maišinio produktus iki vientisos masės šaukštu. Kibiriuką išimkite iš duonkepės ir iki ryto palikite rūgti šiltoje vietoje.

Patarimas:
Ryte iš paraugintos tešlos paimti 70 g masės, tai bus raugas kitam kartui. Nepamirškite maišinio masę pamaitinti 70 g viso grūdo ruginių miltų ir 70 g šilto vandens. Ryte pamaitinus, vakare galėsite su juo užrauginti duonos maišinio tešlą.

Duonos tešlai reikės:
120 g kvietinių miltų;
100 g vandens;
100 g viso grūdo ruginių miltų;
35 g cukraus;
35 g medaus;
10 g kmynų;
15 g druskos.

Į duonkepės kibiriuką su parauginta tešla (530 g) supilkite vandenį, cukrų, medų, kmynus, druską, miltus.

Duonkepės nustatymai:

  • duonos svoris 1000 g;
  • plutelės apskrudinimas
  • kepimo programą pasirinkti pagal duonkepės modelį. Programa gali vadintis „Borodino duona“, „Duonos su raugu kepimas“ ir pan. Šiuo atveju tinka programos, kur bendras duonos kepimo laikas daugiau kaip 3.2 valandos. Programą reikia parinkti tokią, kad prieš kepimą būtų ne mažiau kaip 50 min poilsis ir kepimas nuo 55 min iki 1val 20 min (ilgesnis kepimo laikas – apskrudusi plutelė).

Pastaba:
Po pirmo tešlos maišymo, su šlapia ranką arba šaukštu palyginkite duonos paviršių ir nugraibykite sausus miltus nuo sienelių. Jeigu to ne padarysite, kepaliuko paviršius nelygus. Toliau duonkepė viską padarys pati.