1 dienos Plikinio paruošimui reikės:

1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo;
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų;
1 valgomo šaukšto kmynų;
2.5 stiklinių verdančio vandens.

2 dienos tešlos paruošimui reikės:

pirmą dieną paruošto (išrūgusio) plikinio;
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų;
1 stiklinės kvietinių miltų („Malsena“ 550D);
3 valgomų šaukštų cukraus;
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus;
2 arbatinių šaukštelių druskos;
1 valgomas šaukštas ruginio salyklo.

Paruošimas:

1 diena. Plikinio paruošimas

Į maišymo indą supilti viso grūdo ruginius miltus ir kmynus. Intensyviai maišant užpilti verdančiu vandeniu (maišant turi nelikti verdančiu vandeniu nepaveiktų miltų gumuliukų). Gautą plikinį palikti apsicukruoti ir ataušti (2-3 val.).  Į ataušusį plikinį sudėti paruoštą raugą, išmaišyti iki vienalytės masės ir palikti rūgti 12 valandų.

2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas

Į paruoštą plikinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, salyklą, medų. Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu kol tešla taps vienalytė. Suminkius tešlą rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min, taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.

Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės. Iškepusią duoną išimti iš formelės ir nupurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostytyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.